Nemzetmentő diktatúra réme – amikor a kisgömböc csak dagad, csak dagad

forrás: orientpress.huNos, ma reggel elfüstölt a fejemben egy biztosíték, nem fér a fejembe ez az egész. Hallgatom a reggelben a Kossuth Rádiót (már rég csak megszokásból, nem sok örömöt szerez), benne a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorának, Patyi Andrásnak öntömjénező, médiát kiosztó monológját, és tényleg nem értem, hol élek. (Vagyis dehogynem.) Hallgatom, miként lehet arrogánsan lekezelni a tájékoztatást, rálegyinteni arra, ami tegnap délelőtt történt, az újdonsült közszolgálati sztáregyetem tanévnyitóján.

Tény, hogy tegnap az Orczy-kertben megtartott ünnepségen, miközben Orbán Viktor hosszasan szónokolt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem elsőéveseinek, az eljövendő nemzethivatalnokok hullottak, mint a legyek. Szomorú persze – a videót látva a miniszterelnök mindezt rezzenéstelen arccal nézte végig, darálta a papírjából a nemzetmentés receptjét, s közben eszébe sem jutott, hogy vizet kérjen a hallgatóknak, vagy egy félmondattal jelezze: valami baj lehet, kérem intézkedjenek.

Ez olyan, mintha egy haditudósító arra panaszkodna, hogy lőnek

Erre a rektor, ma reggel, 06.38-kor, a hangtárban visszakereshető) kijelenti: az ügyben nem indítanak vizsgálatot, az esemény szabadtéri rendezvényként lett meghirdetve, aki azon részt vett, vállalta.  ” Nem emlékszem olyan tanévnyitóra, hogy ott voltam, és ne lett volna rosszul valaki – jegyzi meg, magyarázatként. Erre a műsorvezető megemlíti: de nem tömegesen. A rektor válaszul csak ennyit közöl: „nem volt tömeges rosszullét, sajnálom, hogy egyes hírportálok erre koncentráltak, az esemény lényege helyett. Több százan voltak kint hallgatók, ezek közül csekély számban lettek a hirtelen jött meleg miatt rosszul. Egyébként a hallgatók figyelmét felhívtuk, hogy egyenek és igyanak reggel… ha esett volna, most arról írnának, hogy vizesek lettek a hallgatók. Ez olyan, mintha egy haditudósító arra panaszkodna, hogy lőnek. (itt, 06.39 perckor a műsorvezető együtt érzően nevet, majd áttér a lényegre: a nemzetmentő rektor céljaira).

Ez csak egy dolog, létezhet többféle vélemény, természetes-e vagy sem , ha közel ötven fiatal elájul egy tanévnyitó bulin. (És mi van, ha mondjuk a menzagulyástól kapnak hasmenést ugyanennyien?) De azért az sem semmi, amiként kommunikáljuk mindezt…

Mert mit tesz eközben a közmédia? A híradó felvétele a neten jelenleg elérhetetlen. Mit csinál az MTI? Ennyit közöl: „A tanévnyitón – amelyen több kormánytag és állami vezető is részt vett – a hőség miatt tucat számra lettek rosszul a hallgatók, akiket a mentőszolgálat munkatársai a helyszínen elláttak.” A rádió legalább megkérdezte Patyi András rektort, köszönöm szépen.

Az index címlapjáról is eltűnt a tegnap sokakat szíven ütő tudósítás…

No komment – vagy mégis

Erről az egészről (Viktor szürreális beszédéről,  miközben cipelik az ájult katonákat, a nemzetmentő rektor mosakodásáig,  a közszolgálati  kérdező nevetéséig) csupán egy népmese jut az eszembe, a Kisgömböc. Amikor az oktondi húsdarab falni kezd, mindent ami útjába kerül bekebelez, és dagad és csak dagad… De ismerik a mese végét?

(A kép forrása: orientPress.hu)